Як захистити себе і своїх дітей від кишкових інфекцій?

Що таке кишкові інфекції? До групи кишкових інфекцій відносяться такі небезпечні захворювання, як черевний тиф, дизентерія, холера, сальмонельоз, вірусний гепатит (хвороба Боткіна), бруцельоз, харчові токсикоінфекції, багато глистяних хвороб: аскаридоз, ентеробіоз.

Кишкові інфекції дуже поширені. Сприятливість людей до кишкових захворювань досить висока, особливо у дітей, тому що у малят захисні функції організму  слабші і гігієнічні навички недостатні.

Хто є джерелом інфекції? Найчастіше це хвора людина, або так званий «носій» (людина, яка не має клінічних проявів захворювання). Особливо небезпечними є хворі з легким перебігом захворювання, оскільки вони не ізолюються, а далі продовжують контактувати із здоровими людьми. Джерелом поширення інфекції також може бути м`ясо, яйця інфікованих тварин, птахів, які внаслідок порушення санітарних умов потрапляють до споживачів.

Як поширюються кишкові інфекції?

Клінічні прояви кишкових інфекцій.

Інкубаційний період триває від 1 до 7 днів. На кінець цього періоду може бути нездужання, слабкість, головний біль, відсутність апетиту. Пізніше з’являються ознаки захворювання: підвищення температури, блювота, часті рідкі випорожнення, в яких можуть бути домішки слизу, крові, а також болі в животі. При появі хворобливих ознак необхідно негайно звернутися до лікаря.

Як запобігти кишковим інфекціям? Успіх боротьби з захворюваністю на кишкові інфекції залежить від дотримання санітарної культури. Кишкові інфекції називають хворобою брудних рук. Звідси просте правило: після повернення додому (з роботи, з прогулянки), перед приготуванням та прийомом  їжі, також після кожного відвідування туалету, вимийте руки з милом. Так ви захистите себе  та інших від зараження. Не забувайте, що руки дітей повинні бути завжди вимитими, особливо після прогулянок на вулиці, ігор з тваринами. А також  вживайте тільки кип`ячені молоко та воду, слідкуйте за терміном споживання харчових продуктів.