Вітаміни

батькам буклети та пам’ятки


Вітаміни А, аксерофтол

У його групу входять А1, А2, неовітаміни А, ангідровітамін А, дегідровітамін А, ретинен 1, ретинен2, кітол
При авітамінозі – куряча сліпота, повільне загоювання ран, сухість шкіри, ламкість волосся, відкладення солей у жовчному та сечовому міхурах, нирках.
Провітамін А міститься в зелених частинах рослин, у листках люцерни, конюшини, кропиви, петрушки, салату, моркві, капусті броколі, томатах, червоному перці, плодах обліпихи, горобини, абрикоса, шипшини. Захищає епітелій, забезпечує нормальний стан шкіри, слизових оболонок очей, зміцнює ясна, сприяє загоюванню ран, позитивно впливає на регенерацію крові.
Вітамін В1, тіамін, аневрин.
При перенасиченні – неуважність, забуваннч, порушення координації, запалення нервів, відсутність апетиту.
Міститься в зелених частинах рослин, у зовнішніх частинах зерен, гречці,горіха, картоплі, пивних дріжджах, моркві. Регулює вугливодний обмін,позитивно впливає на психіку, стан нервів, загальний стан організму.
В2 рибофлавін, лактофлавін.
Пр авітамінозі – анемія, запалення слизової оболонки очей, тріщин в куточках рота, блідий язик. Потрібен для діяльності нервової системи.
Є будь у якій рослинній і тваринній клітині, у велікій кількості – в дріжжах, пророщених зернах злаків, висівках, пліснявих грибах, молоці, сирі, яйцях, темному рисі, баранині, листях овочів, яблуках. Позитивно впливає на кровотворні органи, шкіру і слизову оболонку.
В3 – є в печінці, курчатах, маринованих оселедцях, картоплі, пивних дріжджах.
Посилює кровообіг, захищає щкіру від ультрафіолетових променів.
В6 – велика кількість в капусті, пророслій пшениці, білій пшениці, яєчному жовтку, рибі.
В12, ціанокобаламін.
При авітамінозі – анемія з серцевими приступами, слабкість, втрата ваги, болючість язика, водянисті очі.
Є у винограді, яєчному жовтку, чорносливі, абрикосах, чорній смородині. В великій кількості міститься в кисло – молочних продуктах. Прискорює синтез ДНК, тим самим – ріст клітин, бере участь у створенні червоних кров`яних тілець. Дуже важливий для вагітних.
С аскорбінова кислота.
При перенасиченні в організмі – втомленість, апатія, кровоточення ясен, випадання зубів, ламкість судин, повільне загоювання ран.
У великих кількостях міститься узелених рослинах, свіжій та квашеній капусті, черврній капусті, картоплі, цибулі, редисці, лимонах, апельсинах, шипшині, нестиглих волоських горіхах, чорній смородині, суницях, полуницях, солодком перці, хроніф.
Вітамін Е.
Міститься у вівсянці,соку з кропиви, кульбаби, паростках пшениці, олії, капусті, зернах соняшника, яйцях, обліписі, горіхах.
Вітамін К.
Є в хлоропластах, тобто в зеленій массі рослин, капусті, моркві, цибулі, помідорах, зеленому горошку, квасолі, суницях, печінці. Сприяє згортанню крові при пораненнях, позитивно впливає на діяльність печінки, м`язів.
Р, цитрин.
Міститься в лимоні, червоному перці, чаї, шипшині, чорниці, чорній смородині. Підвищує стійкість і проникнісмть стінок кровоносних судин, має антисклеротичний фактор, протидіє променевій хворобі.
U – міститься у свіжому соку. Противиразковий.
Проте не слід забувати, що вітаміни – біологічно активні речовини. При надлишку їх спричиняється своєрідне отруєння – гіпер вітаміноз.

Памятайте :

Кава з`їдає вітамін В1;
Якщо ви неможете скинути зайву вагу, це нестача вітаміну В6 (він переробляє жир).
Вітамін С організм потребує щоденно (особливо при стресах).
Овочі в, яких є вітамін групи В, краще тушкувати, а не варити.
Риб`ячий жир, оливкова олія, мигдальна олія багаті на вітаміни A, D, E, K, є джерелом вітаміну F, що виводить жири з крові.
Обліпиха містить в собі вітаміни С, каротин А,В1, В2, В3, дуже рідкісний Е, що присилює діяльність залози внутрішньої секреції.
Нейкращим регулятором задоволення потреби у вітамінах є сам організм, який регулює, скільки й чого йому потрібно.