Сальмонельоз
Сальмонельоз
- Збудником є паличкоподібні бактерії роду сальмонела
- Джерело інфекції – люди, свійські тварини та птахи (як хворі, так і бактеріоносії ).
- Інфікування відбувається харчовим, хоча можливе й водним, контактно-побутовим та повітряно-крапельним шляхами. Механічно переносити сальмонел на кінчиках лапок можуть мухи й таргани
- Інкубаційний період залежить від клінічної форми захворювання та становить від кількох годин до п’яти – восьми днів.
- Першими типовими симптомами є підвищення температури тіла до 39,0…40,0 С, спастичний біль в епігастральній та пупковій ділянках живота, нудота, багаторазове блювання, здуття, білий наліт на язиці.
- Хворих також турбують часті рясні випорожнення, що швидко стають водянистими, пінистими, з домішками слизу й зелені, та мають специфічний неприємний запах.
- За дітьми, які контактували із хворими, спостерігають протягом семи днів, відтак проводять одноразове бактеріологічне обстеження.
- Надійних засобів специфічної профілактики немає.
Неспецифічна профілактика – це дотримання санітарно-гігієнічних норм під час приготування страв як у дошкільному навчальному закладі, так і вдома.