Рекомендації батькам з питань харчування дітей вдома

батькам

На вечерю в домашньому раціоні рекомендуються продукти, які дитина не отримала в дитячому садку. В нашому Центрі ми проводимо з батьками вихованців бесіди, намагаємося переконати батьків у тому, щоб вранці, до відправлення своєї дитини в дитячий садок, її не годували, тому що це порушує режим харчування дошкільника, призводить до зниження його апетиту, в такому випадку дитина погано снідає в групі. Однак, якщо дитину доводиться приводити в дитячий садок рано, то їй можна вдома дати сік або фрукти. Такі рекомендації ми даємо всім батькам наших дітей.

Велика увага приділяється питанням адаптації дітей у дитячому садку. При цьому звертаємо особливу увагу на харчування дитини в період адаптації. Перехід дитини від домашнього виховання до виховання в дитячому колективі майже завжди супроводжується певними психологічними труднощами. Чим менша дитина, тим важче вона переносить цей період. Часто в цей час у дітей знижується апетит, порушується сон, іноді спостерігаються невротичні реакції, знижується загальна опірність до захворювань. Правильна організація харчування в цей час має велике значення і допомагає дитині легше адаптуватися в колективі. Перед приходом в дитячий садок батькам рекомендується наблизити режим харчування і склад раціону до умов дитячого колективу, привчити дитину  до тих страв, які найчастіше дають в дитячому садку, особливо якщо вона він їх не отримувала. Якщо дитина не вміє або не хоче їсти самостійно, перший час вихователі її годують. Якщо дитина відмовляється від їжі, ні в якому разі не можна годувати її насильно. Це ще більше посилить негативне ставлення до колективу, до садка.

Організація харчування дошкільників улітку.

Щоб забезпечити в літній сезон дитину необхідною кількістю вітамінів і мінеральних речовин не забувайте включати в меню дитячого харчування свіжі овочі, ягоди та фрукти.
Не слід забувати про такі продукти харчування, як зелень петрушки, кропу, щавель, кропиву. Раннім літом корисно готувати борщ зі щавлю, омлет з кропивою.
Молоде зелене бадилля буряка та моркви можна використовувати для приготування супів, борщів.
Особливе значення має вміст у дитячому раціоні солей кальцію, фосфору та заліза. Ці мінеральні речовини містяться в молочних продуктах, м’ясі, рибі, яйцях, вівсяній крупі, овочах.
Основними джерелами йоду є такі продукти: морська риба, морська капуста, яйця, зернові (крупи, особливо вівсяна), горох, молочнокислі продукти, горіхи(особливо кедрові).
На вітамін С особливо багаті плоди шипшини, горіхи, чорна смородина, зелень салату, шпинату, кропу, петрушки, зелена цибуля, а також яблука, садова і лісова суниця, малина, агрус, свіжа капуста, солодкий болгарський перець, помідори, редис, зелений горошок.
Вітамін А, який потрібен для процесів росту організму в активній формі, міститься лише в продуктах тваринного походження (печінці, рибі, сирі, жовтках яєць, молоці). В цих продуктах також міститься і вітам Д, який має виключне значення для життєдіяльності дитячого організму.
Вітамін В1, який стимулює нервову та м’язову діяльність, забезпечує нормальний тонус органів травлення, міститься в м’ясі, печінці, яйцях, житньому та пшеничному хлібі грубого помолу, гречаній та вівсяній крупі, бобових, дріжджах.
Вітамін В2, який має велике значення для синтезу гемоглобіну крові міститься у м’ясі, молоці, твердому сирі, печінці, крупах, яєчному жовтку, моркві, горосі, меді, дріжджах.
Джерелом вітаміну В6 є пекарські дріжджі, проросле насіння, пшеничні та рисові висівки, печінка, м’ясо, риба.