Сальмонельоз

Сальмонельозиінфекційні захворювання тварин, птахів та людей, що викликаються бактеріями роду SALMONELLA. Хвороба характеризується ураженнями паренхіматозних органів та жовчного міхура, а при під гострому та хронічному та хронічному перебігу – пневмонією та  артритами.

Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії, найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури, у кишках яких часто містяться різні сировари сальмонел. Нерідко інфікуються яйця птахів. Тварини можуть виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною, носовим слизом. Бактеріоносійство може тривати багато місяців і навіть років.

Зараження відбувається аліментарним і контактно–побутовими шляхами.

Інкубаційний період коливається від 2 – 6 годин до 2 – 3 днів. Основні клінічні явища пов`язані з дією ендотоксинів, які вивільнюються при руйнуванні сальмонел у травному каналі, на судинну і нервову сітки слизової оболонки. Спочатку з`являється загальна слабкість, головний біль, розлади сну, озноб, біль у м`язах і попереку, підвищується температура тіла. У наступні години або через добу приєднуються нудота, блювання, біль у животі. Біль у животі гострий, постійний або переймистий, локалізується переважно в епігастральній та ілеоцикальній ділянках, біля пупка. Пронос починається пізніше, ніж блювання. Випорожнення рясні, кал з різким запахом, досить швидко стає водянистим, з домішками слизу і зеленуватим відтінком.

Лікування організують з урахуванням і епідеміологічних даних. Обов’язковій госпіталізації підлягають хворі з важкими і середньої важкості перебігами сальмонельозу та особи, які проживають у гуртожитку або належать до дикретної групи.

Профілактика. В епідеміологічному осередку, за  якими спостерігають протягом тижня, виявляють і знешкоджують джерело інфекції, проводять бактеріологічне дослідження харчових продуктів і осіб, котрі їх спожили та приготували. Після госпіталізації хворого роблять заключну дезинфекцію, якщо ж він залишився вдома – поточну.