Необхідність вживання овочів та фруктів влітку.

Період літа-час достатку овочів і фруктів, час коли дорослі поспішають «вітамінізувати» на майбутню довгу зиму всю сім`ю і особливо дітей. Здається, що кілограми поглинених плодів обов`язково плавно перейдуть у міліграма вітамінів, мікро-і мікроелементів, створять «стратегічний запас», дозволять пережити грип та інші неприємності. Але, як і в будь-якій справі, у вживанні овочів і фруктів потрібно дотримуватися принципу «золотої середини» – інакше причиною неприємностей стануть вони самі.

Всім відомо, що овочі і фрукти є найважливішими джерелами харчових волокон, що регулюють роботу кишечника. Можна стверджувати, що якщо в раціоні немає овочів, то немає і нормального травлення. Овочі і фрукти, особливо сирі, активізують секрецію шлунка, підшлункової залози, жовчного міхура. Найкраще вплив на вироблення шлункового соку надає білокачанна капуста в будь-якому вигляд і кулінарный обробці, а на вироблення жовчі – морква. Салат із сирих овочів перед обідом підвищить вироблення травних соків і тим самим апетит , що може бути важливим для дітей з поганим апетитом.

Фрукти, особливо печені, є найбільш істотним джерелом пектинів, які активно зв`язують і виводять токсини з організму. Високий вміст пектину в яблуках, абрикосах, смородині, журавлині, апельсинах.
Nutrition-For-Kids-454x255
Всім дітям до трьох років протипоказані мариновані і малосольні овочі: вони містять надмірну кількість солі та оцту, а також володіють гострим смаком. У старшому віці, при відсутності захворювань шлунково-кишкового тракту та нирок, їх зрідка можна використовувати в якості страв, що стимулюють апетит.
Потенційно небезпечні для дітей-алергіків овочі та фрукти, що мають помаранчеве або червоне забарвлення: помідори, червоний, жовтий перець, баклажани, буряк, морква, іноді-гарбуз, апельсини, мандарини, червоні сорти яблук, персики, абрикоси, гранати, ананаси, манго, хурма. У деяких дітей можливий розвиток харчової алергії і на картоплю, багату на крохмаль. До речі, при надлишку в раціоні моркви, яка містить каротин, відбувається його відкладення в підшкірно-жирової клітковини, і колір шкіри набуває на деякий час жовтого відтінку. Це не має негативних наслідків для здоров`я, але може викликати у батьків подив.
Дітям, в аналізах сечі яких виявлено підвищений вміст солей оксалатів, що в подальшому може призвести до утворення каменів у нирках, в раціоні слід обмежити помідори,перець,моркву;виключити – щавель, петрушку, салат, шпинат, селеру, ревінь, буряк, редис, чорну смородину, виноград, вишню, лимон.
Дітям з підвищеною масою тіла і схильністю до ожиріння необхідно обмежувати вживання картоплі, в зв`язку з тим що вона містить багато вуглеводів, а також висококалорійних бананів, хурми, ананасів,винограду, абрикосів, персиків.
Здавалося б, огірки – на 95% складаються з води, мають гарний смак і аромат, здатні збуджувати апетит, мають зелений колір. Чим шкідливі овочі? Але їх клітковина має здатність значно стимулювати рухову активність кишечнику, провокуючи розріджений стілець. Тому огірки краще не давати дітям раннього віку.

Які овочі та фрукти і в яких кількостях можна давати дітям?
Вибираючи в магазині чи на ринку овочі або фрукти для малюка,треба пам`ятати про таку небезпеку, як підвищений вміст у плодах нітратів – азотовмісних органічних речовин, що утворюють при розкладанні азотних добрив. Такими добривами овочівники підгодовують рослини для підвищення врожайності. Особливо багато нітратів може опинитися в рослинах , вирощених у теплицях. Нітрати легко переходять в організмі в нітрити , що порушують процес перенесення кров`ю кисню. У результаті він практично не доставляється в тканини. При великому надходженні в організм нітратів виникає гостре отруєння, першими ознаками якого є нудота , слиновиділення, біль у животі, блювота, пронос, синюшність нігтів і губ, блідість, втрата свідомості. «Накопичувачі» нітратів є салат, ревінь, шпинат, щавель, буряк, редис. Набагато меншою здатністю накопичення цієї шкідливої речовини володіють огірки і капуста, а також томати і картоплю. У фруктах нітратів міститься менше всього. В рослинах вони розподіляються нерівномірно. Мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру. Звичайно , будь-які овочі і фрукти корисні в свіжому вигляді.
Ягоди, вирощені власними руками, не несуть у собі шкідливих речовин. Перша зелень у вигляді кропу, щавлю,петрушки, селери вже доставить необхідну організму порцію вітамінів і мінеральних речовин. Полуниця поліпшить кровотворення. Вишня вгамує спрагу, дасть необхідну кількість заліза, не рахуючи всіх вітамінів, в ній містяться. Про яблука і говорити не потрібно, оскільки в них багато заліза. Чорна смородина – джерело вітамінів, вона найактивнішим чином підвищує імунітет. У спеку добре пити сік смородини, розведений кип`яченою водою. Смородинові киселі з мінімальною кількістю цукру порадують шлунок. Не забудьте зварити варення. Вітаміни зберігаються в ньому протягом усієї зими. Чорну смородину можна сушити , щоб взимку, розмелювання на кавомолці, готувати з неї вітамінні чаї, що захищають від застуд і втоми. Той, хто буде ласувати малиною протягом літа, надовго захистить себе від хвороб. Помідори бережуть серце, допомагають роботі печінки.
Морква – просто благодійниця для очей. Її можна їсти і сирою і вареною. Цінність моркви підвищується з додаванням до неї масла або сметани, оскільки вітамін А, що міститься в ній, жиророзчинний.
Буряк чистить печінку і оберігає від онкології. Не забудьте насушити на зиму листя агрусу. А влітку хоча б протягом двох тижнів рекомендується вживати аґрус в їжу щодня. Агрус не тільки насичує організм вітамінами, він ще й виводить важкі метали.
Саме влітку ми маємо можливість харчуватися правильно, отримуючи все необхідне організму і при цьому не об`їдаючись.